Hrvatini_6
Hrvatini_8
Hrvatini_9
Hrvatini_7

Izjava za javnost – CI Hrvatini

Hrvatini_center_1

Civilna iniciativa Hrvatini - sporočilo za javnost

Hrvatini, 12.07.2016

 

Spoštujemo odločitev devetih članov sveta KS Hrvatini, ki so se odločili nepreklicno odstopiti in s tem vrniti mandat volivcem.

Svetniki KS Hrvatini so tako priznali nemoč, da bi KS Hrvatini vodili v smeri, ki jim, jo je postavil Zbor krajanov dne 1. aprila 2016. Skoraj četrtina volilnega telesa je takrat predsedniku Sveta KS Hrvatini in njegovi ekipi naložila naloge in mu določila rok za njegovo izvršitev – konec septembra 2016. Do takrat mora kot predsednik sveta KS Hrvatini – v odstopu (Nevij Kavrečič) sklicati naslednji Zbor krajanov in pokazal opravljeno.

Odstop je posledica dejstva, da smo predstavniki Civilne iniciative Hrvatini (CIH) na zadnji seji Sveta KS omenili možnost, da poslovanje v KS pregledata Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije. Nekatere naložbe KS so po našem prepričanju krepko preplačane. Kljub odstopu pa odgovornost svetnikov ostaja in zdaj so naši sumi dobili nov zagon.

Kljub odstopu od članov Sveta KS krajani pričakujemo, da bodo svoje delo aktivno in odgovorno opravljali do dne, ko jih bo zamenjala nova posadka. Tudi od organov MO Koper pričakujemo, da v nobenem primeru do KS Hrvatini ne bodo uporabili »kaznovalne politike«, ki jo poznamo iz več drugih primerov v MO Koper. Kot vselej se bomo Hrvatinčani sami in suvereno odločali o tem, s kom in kako naprej.

CIH je nastala kot posledica nesodelovanja v vasi, ne vključevanja krajanov, samovolje Sveta KS Hrvatini in izjemno slabe komunikacije. Svet KS je predloge CIH vselej razumel kot napad nanje.  Zato je dobesedno vse pobude preslišal ali zavrnil. Tudi javnost poslovanja in sklepanja svetniki in predvsem predsednik Sveta KS razumejo povsem po svoje.

Tudi njihova zadnja odločitev, je bil izbor najlažje poti – odstop. Najlažje je okrog ovinka odstopiti s polnimi usti demokracije.

 

Za civilno iniciativo Hrvatini

Irena Muženič Balentič
Sara Jurjavčič