Hrvatini_6
Hrvatini_8
Hrvatini_9
Hrvatini_7

Prostovoljno gasilsko društvo Hrvatini

O društvu

Prostovoljno gasilsko društvo Hrvatini je bilo ustanovljeno leta 1956. Opravlja javno gasilsko službo v okviru Sistema zaščite in reševanja MO Koper. Je društvo 2. kategorije in pokriva požarno območje KS Hrvatini, občine Ankaran, delno KS Škofije ter del področja Luke Koper. Društvo skrbi za varnost in nudi pomoč več kot 5000 osebam na lastnem požarnem okolišu, po potrebi tudi na območju celotne slovenske obale in širše.

Delovanje društva temelji na prostovoljstvu in člani društva, za opravljeno delo ne prejemajo nobenega plačila.

Zgodovina Prostovoljnega gasilskega društva Hrvatini

Prostovoljno gasilsko društvo Hrvatini je bilo ustanovljeno iz takratnih vaških potreb. Stanovanjski fond je bil pretežno star in požarno visoko ogrožen. Cestne povezave s takratno občino so bile neurejene in izredno slabe. Telefonske povezave ni bilo. Najbližja mobilna gasilska enota je bila Gasilska enota v Kopru, ki je do morebitnega požarišča potrebovala najmanj pol ure, kar je bilo za uspešno gašenje prepozno. Na ustanovnem občnem zboru je bil med drugimi sprejet sklep, da se bodo vsi člani društva strokovno usposobili za operativne naloge, pridobili čim več potrebne opreme in si do prve obletnice uredili društveni dom.
Za ustanovitev društva ni bilo težav, v njegovo prihodnost pa ni nihče verjel. Še ne pripravljeno in brez opreme je društvo 31. avgusta 1956 presenetil požar gostilne v Hrvatinih. Ljudi so reševali z navadnimi lestvami, gasili pa z verižnim podajanjem veder. Pri gašenju so gasilcem pomagali bližnji prebivalci in s skupnimi močmi preprečili, da bi se požar razširil na sosednjo stavbo. Ko je štiri ure po nastanku požara prispela Poklicna gasilska enota iz Kopra, je bila akcija praktično že končana. Upravičenost obstoja društva je bila potrjena. Več o zgodovini PGD Hrvatini si lahko preberete s klikom na to povezavo.

Pandolo

Gre za igro, ki je na istrskih tleh prisotna že stoletja. Dve palici, ena ravna, druga pa na obeh koncih ošiljena sta od nekdaj bili dovolj za zabave polno popoldne. Ekipa PGD Hrvatini nastopa v pandolo ligi pod imenom MIMOZA. Vsako leto v mesecu juniju tradicionalno prirejajo tekmovanje za Gasilsko plamenico. Naj omenimo še, da je PGD Hrvatini vpisan v Registru žive kulturne dediščine kot eden izmed nosilcev igre pandolo. Več o igri pandolo si lahko preberete na www.pandolo.si.

gasilci_hrvatini
gasilci_hrvatini_2
gasilci_hrvatini_3
previous arrow
next arrow

PGD Hrvatini

Predsednica društva: Leonida Kramar
Poveljnik: Franc Banko
e-mail: info@pgd-hrvatini.si
tel.: 041 307 308