Hrvatini_6
Hrvatini_8
Hrvatini_9
Hrvatini_7

Pešpoti

Po Miljskem hribu in njegovi okolici najdemo številne pešpoti. Nekatere so bolj poznane, druge manj. Sprehajali se bomo tako po slovenski kot tudi po italijanski strani Miljskega hriba. Skušali bomo poiskati najbolj skrivne kotičke, ozke gozdne stezice in najlepše razglede na koprski in tržaški zaliv. Tudi z vašo pomočjo. S klikom na izbrano pot na desni strani, se vam bodo prikazali natančni podatki: kratek opis poti, zemljevid poti ter slikovni vodič.


01. Čez Črni vrh v Ankaran

Pot začnemo v središču Hrvatinov, kjer se obrnemo proti jugu, torej v smeri Kopra. Mimo italijanskega vrtca se po stopničkah spustimo do glavne ceste. Ko jo prečkamo, smo že na obrobju vasi. Kmalu pridemo do kolovoza, ki nas pelje po pobočju Črnega vrha. Med domačini je slednji bolj znan kot Monte Moro ali Iskra (po nekdanjem letovišču tega podjetja). Nato iz kolovoza zavijemo desno po gozdni poti, ki nas pripelje do ankaranske cerkve. Od tu nadaljujemo po cesti do središča Ankarana. Pomagajte si s slikovnim vodičem na desni strani in zemljevidom spodaj.

Download file: Hrvatini_Ankaran.gpx


02. Po poti graničarjev - odseki

Pot začnemo na mejnem prehodu Škofije, ob večjem bencinskem servisu na levi strani, če gledamo v smeri Italije. Povzpnemo se do kolesarske steze - Parenzane. Prečkamo jo in nadaljujemo do kamnoloma. Nato nadaljujemo po ozki gozdni poti, strmo navzgor do Elerjev in naprej do Kaštelirja. Sledi spust v italijansko naselje Sv. Barbara in naprej mimo nekdanjega mejnega prehoda Kaštelir proti Premančanu. Pot nadaljujemo do italijanske meje, kjer zavijemo levo in hodimo vzdolž meje do Cereja. Na glavni cesti zavijemo levo in takoj (ob stari pralnici) desno na gozdno pot, ki nas pripelje do Lovrana. Od tam lahko nadaljujemo naprej proti Lazaretu. Pomagajte si s slikovnim vodičem na desni strani in zemljevidom spodaj.

Download file: Pot_granicarjev_1.gpx

Download file: Pot_granicarjev_2.gpx

03. Po poti graničarjev - celotna

Pot začnemo na mejnem prehodu Škofije, ob večjem bencinskem servisu na levi strani, če gledamo v smeri Italije. Povzpnemo se do kolesarske steze - Parenzane. Prečkamo jo in nadaljujemo do kamnoloma. Nato nadaljujemo po ozki gozdni poti, strmo navzgor do Elerjev in naprej do Kaštelirja. Sledi spust v italijansko naselje Sv. Barbara in naprej mimo nekdanjega mejnega prehoda Kaštelir proti Premančanu. Pot nadaljujemo do italijanske meje, kjer zavijemo levo in hodimo vzdolž meje do Cereja. Na glavni cesti zavijemo levo in takoj (ob stari pralnici) desno na gozdno pot, ki nas pripelje do Lovrana. Od tam lahko nadaljujemo naprej proti Lazaretu.

Download file: Pot_granicarjev_3.gpx