Hrvatini_6
Hrvatini_8
Hrvatini_9
Hrvatini_7

O nas

Ob iskanju Hrvatinov ali česarkoli povezanega s Hrvatini z najbolj razširjenim spletnim iskalnikom je rezultat bolj kot ne, porazen. Hrvatinov na spletu ni. In če te v današnjih časih ni na spletu, potem – ne obstajaš. Tako enostavno je to. In tako enostavno se je vse skupaj začelo. Potreba po predstavitvi naselja, ljudi, dejavnosti, društev, zanimivih pešpoti, prelepih razgledov. Skratka vsega, kar zaznamuje to veliko naselje, ki zavzema večino miljskega hriba. Ideja o predstavitvi Hrvatinov se je torej porodila iz potrebe po predstavitvi kraja, vendar pa tudi iz želje po enotnosti, sodelovanju, pomoči. Primarno je namreč spletna stran o Hrvatinih namenjena krajanom. Ne samo, da bodo tu dobili vse potrebne informacije, prebirali novice, bili seznanjeni z dogodki in možnimi aktivnostmi v našem kraju, ampak bodo lahko preko spletne strani tudi sodelovali, se družili, si pomagali ter aktivno sooblikovali skupnost krajanov. Ravno zato je postavitev spletne strani šele začetek. Spletni začetek Hrvatinov. Vendar pa bo spletna stran resnično zaživela šele takrat, ko jo bodo sprejeli in uporabljali krajani.

Hrvatini so zelo specifično naselje. Ne gre za strnjeno naselje, nasprotno, raztezajo se na precej veliki površini. Tako kot v preteklosti, ko se je veliko prebivalcev priselilo iz različnih koncev, je tudi sedaj podobno. Veliko priseljencev, malo domačinov. Kultura srečevanja, zbiranja, debatiranja, sodelovanja ni tako izrazita kot v odročnejših zaselkih. V bližini imamo namreč dve gosteje naseljeni območji, tako na slovenski kot na italijanski strani, kamor prebivalci Hrvatinov vsakodnevno migrirajo in kjer preživijo večino svojega časa. Na tak način je seveda težko biti seznanjem z dogodki v kraju, težko je sodelovati in povedati svoje mnenje. Zato – spoštovani krajani, cenjene krajanke in dobrodošli turisti – spletna stran Hrvatini.si.

V Hrvatinih so ljudje, naši sokrajani, ki imajo lastno dejavnost. Če bi vedeli za njih, bi morda kakšno storitev oziroma izdelek kupili tudi pri njih. Zakaj bi namreč kupovali drugje, če pa lahko podpremo sokrajana. Poleg tega, da je to lahko zelo priročno, bo morda tudi ugodneje, verjetno pa tudi prijetnejše. Na spletni strani so predstavljeni vsi, ki to želijo; večkrat mesečno bodo lahko oglaševali svoje storitve, izdelke, ugodnosti in popuste. Podprite jih tudi vi. Čar lokalne skupnosti je namreč tudi v tem, da bodo že naslednji dan vloge morda obrnjene.

Koliko dogodkov je v Hrvatinih že minilo brez vaše vednosti? Ali pa ste za njih izvedeli prepozno? Res je sicer, da teh dogodkov ni toliko kot v bližnjih mestih, kljub temu pa je dejstvo, da se tudi pri nas nekaj dogaja. Na tem področju so aktivne šole in vrtci, vsekakor pa tudi hrvatinska društva. Ne bo pa dovolj, da smo s temi dogodki samo seznanjeni. Lepo bo tudi pomagati, sodelovati in se teh dogodkov tudi udeležiti. Nenazadnje gre za zamisel in vložen trud vaših sokrajanov, namenjeno druženju in zabavi – v mestu tega (na takšen način) ne boste doživeli.

Morda se v svojem prostem času vračate v mesto, od koder ste se pred nekaj urami vrnili iz službe. V iskanju aktivnosti, rekreacije, zabave. Tudi v Hrvatinih se dogaja in še več se bo dogajalo. Vsekakor obstajajo ljudje z znanjem, izkušnjami, energijo in željo po organizaciji aktivnosti za krajane. Povezovalna funkcija bo vsekakor ena pomembnejših na spletni strani.

Seveda je veliko stvari, ki bi se jih dalo v Hrvatinih izboljšati. Kako, komu in na kakšen način podati svoje mnenje, zamisel, rešitev pa je bilo do sedaj kar težavno. Na spletni strani boste našli tudi rubriko forum, katere namen je ravno to; deliti svoja znanja, izkušnje, predlagati rešitve, postavljati vprašanja in iskati odgovore. Ravnotako bomo veseli tudi vaših predlogov, kritik, pohval in idej glede same zasnove in vsebine spletne strani.

Spoštovane krajanke in krajani – ne ustrašite se, če boste občasno pozvani k udeležbi na čistilni akciji, k dobrodelnemu prispevku pomoči potrebnemu ali pa k sodelovanju v tekmovanju Najlepši vrt – tudi to bodo Hrvatini.si. In Hrvatini – to smo mi. Dobrodošli v Hrvatinih!