Slider

Vrtec Semedela - enota Hrvatini

Če se z lepega in razgibanega igrišča Vrtca Semedela enote Hrvatini, ki ponosno tam stoji že 30 let ozremo okoli, nas oko popelje preko zelenih starih krošenj oljk tja do modrega, nam tako ljubega morja. V svoje varno in spodbudno okrilje vrtec vsako leto sprejme najmlajše, predvsem krajane Hrvatinov.

Ko se ozremo nazaj vse do leta 1955, bomo izvedeli, da so prebivalci Hrvatinov takrat dobili prvi vrtec. V vsem tem času, bi nam lahko stara oljčna drevesa povedala, da je bilo v Hrvatinih toliko otrok, da sta delovali dve enoti. Vrtec Semedela je leta 1988 pod svoje okrilje sprejel enoti Hrvatini in enoti Ankaran, ki so do takrat delovale pod vodstvom osnovne šole. Od takrat se je število vključenih vedoželjnih in veselih otrok z leta v leto spreminjalo. Tako je prišlo leto 1996, ko je prenehala delovati enota Hrvatini, otroci so ji rekli naša Mavrica. Tako smo prostore na naslovu Hrvatini 83 prepustili vrtcu Delfino blu.

Majhna, a z velikimi junaki polna enota Hrvatini je ponosno nadaljevala svoje poslanstvo in otrokom skupaj s starši in drugimi, njim pomembni odrasli tlakovala pot igre, znanja, sreče in prijateljstva.

V zadnjih desetletjih je enota Hrvatini imela vključenih od 20 do nekaj več kot 60 otrok tako, da so otroci prijateljstva sklepali celo v štirih oddelkih. V šolskem letu 2009-2010 smo postali razigrani sosedi otrokom v prostorih osnovne šole dr. Aleš Bebler Primož Hrvatini, kjer sta dve igralnici postali druga polovica naše enote Hrvatini in kot taki povezano uspešno delujeta vse do danes, ko je v vrtec vključenih 64 veselih otrok.

Veselje in igra otrok starih od 11 mesecev do treh let se vsakodnevno razlegata v dveh igralnicah vrtca enote Hrvatini. Otroci stari od treh do šestih let pa dobro voljo in vedoželjnost nabirajo v dveh skupinah med prijatelji, in sicer v velikih igralnicah, ki se nahajata v prostorih šole. Zanje ponosno in odgovorno skrbi strokovno in drugo osebje tako v enoti Hrvatini, kot v preostalih enotah Vrtca Semedela. V oddelkih so vključeni tudi otroci s posebnimi potrebami za katere poleg osebja vrtca skrbijo tudi zunanji izvajalci dodatne strokovne pomoči.

 

Vabimo vas, da si preberete, kako prisrčne so otroške izjave, njihove domislice:

Pri zajtrku. Z otroki se vzgojiteljica Mojca pogovarja o zdravi prehrani in o vplivu le te na moč mišic. Nekaterim otrokom preizkusi njihove mišice na roki in otroci jih s ponosom stisnejo. Kaja pride kasneje k Mojci in pravi: »Poglej, tudi jaz imam dolge MIŠI.«

Vrtec_HrvatiniCelo šolsko leto vzgojiteljica Mojca navaja otroke na občasne obiske hišnika, največkrat v skupino pride Damijan. Otroci so ga v začetku ogledovali le od daleč in z nezaupanjem, zato so strokovne delavke otroke seznanjale o tem, da je to Damijan, je »priden«, ker jim veliko stvari popravi, uredi in prinese. Neki dopoldan pa vstopita v igralnico hišnika Alen in Vasja, da popravita rolete. Otroci ju opazujejo pri popravilu in, ko odideta Gregor vzklikne: »Ma, so pridni tej Damijani, ne?«

Po kosilu so se otroci z vzgojiteljico Mojca umivali in se nestrpno prerivali. Opozorila jih je, naj počakajo, ker se hkrati ne morejo vsi umiti. Pri tem ji deklica Kaja pomaga in pravi: »Otroci, kaj lahko malo potrpevaste?!«

 

Če imate čas in vas dobra volja, želja po spoznavanju novih krajev in prijateljev zanese med zelena oljčna drevesa hrvatinskega hriba, nas poiščite. Dobite nas na naslovu Vrtec Semedela, enota Hrvatini 137a, Hrvatini. Če nas hitre pete niso odnesle v svet raziskovanja, spoznavanja novega in k zanimivi igri, nas boste že od daleč zaslišali. Pri nas je namreč doma smeh in dobra volja. Za vsak slučaj pa nas prej pokličite, vse podatke dobite na naši spletni strani www.vrtecsemedela.si, tako vas bomo počakali in se z vami radi pogovarjali in predvsem igrali.

Na naslednji povezavi si lahko preberete več o praznovanju 30.obletnice vrtca Hrvatini.