Hrvatini_6
Hrvatini_8
Hrvatini_9
Hrvatini_7

Kulturno društvo Hrvatini

O društvu

Kulturno društvo Hrvatini je bilo ustanovljeno 18. septembra 1987. Pevski zbor, ki je deloval v okviru kulturnega društva je imel svojo prvo vajo 6.10.1987 v hrvatinski osnovni šoli pod umetniškim vodstvom maestra ljubljanske Opere g. Vladimirja Koblerja. Svoj prvi nastop je zbor imel 12.2.1988 v osnovni šoli, ki je tedaj edina imela primeren prostor za kulturne prireditve v Hrvatinih. S svojim prihodom v Hrvatine je Vladimir Kobler odločno posegel v razvoj in širitev kulturne dejavnosti v tem kraju, za kar je bil 23.12.1989 imenovan za častnega krajana Hrvatinov. Z njegovim posredovanjem je prišlo do tradicionalnega sodelovanja z ljubljansko Opero, ki je tudi sodelovala pri projektiranju novega kulturnega doma v Božičih. Vsa ta leta kulturno društvo aktivno deluje in je nosilec kulturne dejavnosti v Hrvatinih. Prepoznavno je tako na področju Mestne občine Koper, kakor tudi širše. Naj omenimo, da je društvo prisotno tudi v mednarodnem prostoru, saj je večkrat gostovalo v Italiji, Avstriji, Belgiji, Španiji, Danski in Grčiji. Ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, 1.5.2004, je MePZ Adriatic nastopil v mestecu Mons v Belgiji. Zbor je tudi v lanskem letu vodil Mario Petvar, folklorno skupino pa Ivo Funa. V kulturno društvo je včlanjenih 45 članov različnih starostnih skupin (od 30 do 73 let). Kulturno društvo zajema tri glavne dejavnosti: mešani pevski zbor Adriatic, Folklorna skupina Oljka, prireditvena dejavnost.

V okviru krajevne skupnosti Hrvatini kulturno društvo najbolje sodeluje s skupnostjo Italijanov, prostovoljnim gasilskim društvom ter turističnim društvom. Izven krajevne skupnosti pa sodelujejo predvsem z društvom Slovencev Miljske občine ter s kulturnim društvom Istrski grmič iz Škofij s katerima prirejajo tradicionalno letno prireditev Istra smo ljudje.

 

kulturno društvo Hrvatini
kulturno društvo Hrvatini

Mešani pevski zbor Adriatic

MePZ redno vadi v hrvatinski osnovni šoli Pier Paolo Vergherio il Vecchio. Vaje so vsako sredo in petek ob 20. uri. Vsi, ki bi se zboru želeli pridružiti, jih lahko obiščete na vajah ali pa pišete na spodnji e-poštni naslov. Zbor že 13. leto vodi g. Mario Petvar. V letu 2015 je imel zbor 15 nastopov. Od teh velja izpostaviti:

  • nastop zbora na skupni (tradicionalni) prireditvi Istra smo ljudje v našem kulturnem domu, ki jo prirejajo kulturno društvo Hrvatini, društvo Slovencev Miljske občine in kulturno društvo Istrski grmič iz Škofij. Tokrat je prvič sodelovalo tudi slovensko kulturno društvo Istra iz Pulja.

  • nastop zbora ob spremljavi godalnega kvinteta na šestem tradicionalnem večeru opernih arij v čast Vladimirju Koblerju v izvedbi našega zbora ter solistov in glasbenikov SNG Opera in balet Ljubljana

  • nastop zbora na občinski reviji pevskih zborov v Kopru

Da bi bolje spoznali delovanje MePZ Adriatic in njegove člane si lahko ogledate sledeči video prispevek. Morda vas bo pritegnilo, da se jim pridružite. Vsekakor pa jih velja obiskati na kateri izmed številnih prireditev, kjer nastopajo. Nikakor pa ne pozabite na tradicionalne prireditve v našem kulurnem domu. Nekaj utrinkov iz nastopa MePZ Adriatic na večeru opernih arij v Hrvatinih leta 2015 si lahko pogledate tukaj.

Folklorna skupina Oljka

Skupina je od leta 2012 ponovno zaživela pod odličnim mentorstvom Iva Fune. Trenutno šteje 9 parov. Plese spremljata glasbenika na harmoniki. V letu 2015 je imela skupina 14 nastopov, med njimi tudi:

  • nastop na občinski reviji folklornih skupin v Kopru

  • nastop ob 40. obletnici Balinarskega kluba Hrvatini

  • nastop v našem kulturnem domu ob 30. obletnici vrtca v Hrvatinih

  • nastop v okviru decembrskih prireditev občine Ankaran

V kolikor bi si želeli pridružiti folklorni skupini ali pa samo prisostvovati na njihovih vajah lahko kontaktirate g. Funo na spodnji e-poštni naslov ali telefonsko številko. Vaje potekajo vsak torek ob 19. uri v večnamenskem prostoru pri Poldi baru. Za vzpodbudo pa si oglejte nekaj fotografij iz njihovega nastopa na večeru folklore in humorja na Škofijah (klik).

Prireditvena dejavnost

Kulturno društvo vsako leto tradicionalno prireja koncert Istra smo ljudje (nekaj fotografij nastopa MePZ Adriatic in folklorne skupine Oljka si lahko ogledate tukaj), koncert v spomin Vladimirju Koblerju ter koncert pihalnih orkestrov. Poleg tega je postalo tradicionalno tudi vsakoletno gostovanje glasbene šole Koper.

 

Kulturni_dom_Hrvatini_22
Folklorna_skupina_Oljka_Hrvatini
Kulturni_dom_Hrvatini_3
MePZ_Adriatic_Hrvatini_1
Kulturni_dom_notranjost_1
previous arrow
next arrow

Kulturno društvo Hrvatini

Hrvatini 148
6280 Ankaran

Predsednik društva: Boris Benčič

Zbor: Andrej Vilhar
e-pošta: andrej.vilhar@gmail.com

Folklora: Ivo Funa
e-pošta: marija.funa@gmail.com
tel.: 030 241 676

Prireditve: Boris Benčič
e-pošta: borisbencic@yahoo.com